Public Speaking – техники от Тони Робинс


asel seminar

Преди седмица бях сред аудиторията на Асел Сидикова, която предаде много ценна информация – как да станеш успешен презентатор.
Страхотен семинар. Страхотна идея. Искам да предам и аз няколко полезни неща, както и емоцията, която всички преживяхме там.
Асел се е учила от най-добрия – Тони Робинс. Бих казала, че тя сериозно се класира сред най-добрите презентатори.
Е, казвам ви, хора, тя се раздаде на макс. Тази жена говореше, говореше, говореше. Така ни отнесе, че зяпахме в захлас до последния слайд!
Тялото й през цялото време казваше – „ей сега ще ви дам всичко, което знам“! И това е първото полезно нещо, което научих.
Сладка, руса, енергична – Асел даде много и ни показа, че за да правиш нещо много добре, първо сърцето ти трябва да подскача за него. За мен тя не презентираше. Тя танцуваше на сцената. С жестове и думи..
Това, което Асел сподели е – като излезеш на сцена, не става дума за теб, а за публиката.
С две думи, не се изживявайте като звезди, защото ще отблъснете аудиторията си – първо на ниво мисли, а после физически . Ако някой е дошъл да ви слуша за повече от 5 минути –  не е заради вас, а за това, което ще кажете. Така, че дайте му го, ако следващия път искате да видите залата си пълна.
Аз го разбирам така – да си егоцентрик няма да ти свърши работа.
Второ – наблюдавайте своята аудитория. Идеята е да предричате и улавяте отегчението. То се предизвиква по ред причини и не е задължително вие да сте една от тях. Умора, недоспиване, тестване на спиртни напитки, физически удоволствия до ранни часове. Все причини хората да губят фокус.
Вашата работа е да си вземете тяхното внимание. Асел е толкова наблюдателна. Тя ме „хвана“ в момента, в който си правих селфи с мой много добър приятел. Дори го каза публично.
E, малко се засрамих, но вниманието ми беше приковано. Сега съм доволна, че го направи, защото чух повече това, за което пиша сега.

IMG_2010

И още нещо много важно! Стига сте искали да бъдете Тони Робинс. Защото никога няма да бъдете. Имитацията се разпознава лесно и граничи със загуба на индивидуалност. Аудиторията вижда тези неща и лесно може да загуби интерес. В манията си да бъдете друг успешен презентатор, вие губите шанса да бъдете най-добрия презентатор с вашите отличителни качества.
И така, с толкова полезна информация, слагам новата рокля и заставам да се червя пред огледалото. Петъчните презентации много ми се отдават. Тепърва предстоят страхотни в реалността. 🙂

Повече подробности за самото събитие може да намерите тук.
Благодаря на Ясар Маркос и СЕМИНАРИ БГ за чудесната организация. За пореден път се убедих, че тези умения са повече от важни за маркетинг специалистите, но и за всеки един човек, който иска да се развива. Очаквам следващото предизвикателство. 🙂

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s